Postat la 28 aprilie 2020

Cum contribuie produsele AVK la protejarea mediului înconjurător?

Pe măsură ce climatul se schimbă, ne adaptăm și găsim noi moduri de a trăi și de a ne dezvolta. Aceste adaptări produc un impact asupra planetei noastre și, în final, declanșează schimbări în mediul înconjurător.

ONU estimează că până în anul 2030, până la 700 de milioane de oameni se vor reloca din cauza apei, fie din cauza prezenței în exces, fie din lipsa acesteia. Acest aspect va impacta semnificativ infrastructura existentă, sistemele de apă vor fi suprasolicitate și nu vor permite mai mulți consumatori, iar dacă resursele de apă sunt insuficiente, provocarea este majoră.

Adunarea Generală a ONU a definit 17 obiective ale dezvoltării durabile, astfel sustenabilitatea și economia circulară au devenit un subiect central în agenda internațională. Pentru a împiedica schimbările climatice periculoase, UE s-a angajat în cadrul Acordului de la Paris să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40% până în 2030 prin comparație cu nivelul din 1990 și să ajungă la neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până la jumătatea secolului. Acțiunea poate părea ușor de neglijat, însă ideea este să găsim și să implementăm soluții, facilități și sisteme ecologice care creează locuri de muncă și pot fi transferabile.

Având în vedere aceste date importante, partenerul nostru AVK propune o serie de soluții care contribuie la reducerea gazelor cu efect de seră.

  • Controlați pierderile de apă și evitați consumul inutil de energie.

Pierdererile de apă conduc la un consum inutil de energie. Consumul de energie depinde direct de cantitatea de apă care trebuie pompată în rețea. Cu alte cuvinte, cu cât este mai mică pierderea, cu atât vei avea nevoie și implicit vei consuma mai puțină energie. Agenția Internațională pentru Energie a calculat că o municipalitate de dimensiune medie va cheltui 30-50% din energie pentru asigurarea serviciilor de alimentare cu apă. Cu alte cuvinte, economiile potențiale din optimizarea rețelelor de alimentare cu apă și apă uzată sunt uriașe.

AVK poate contribui la realizarea unui sistem de alimentare cu apă modern, în care rețeaua de conducte de distribuție este împărțită în zone mai mici, așa-numitele DMA-uri, în care vanele joacă un rol crucial. Fiecare DMA trebuie să fie izolat astfel încât să nu existe scurgeri de apă de la o zonă la alta. Fiecare DMA are una sau maxim două intrări definite ca o sursă contorizată individual. Astfel se poate urmări cantitatea de apă care intră în fiecare DMA. Când comparăm această cantitate cu cantitatea consumată, avem un indiciu privind nivelul pierderilor. Dacă la intrarea în DMA s-a înregistrat mult mai multă apă decât ceea ce se consumă în final, acest lucru indică scurgeri și pierderi de apă. Dacă diferența este cauzată de apa care curge printr-o supapă către DMA-ul vecin, acest aspect nu reprezintă o pierdere efectivă de apă. Prin urmare, este esențial să poți avea încredere în informațiile disponibile, dar și în componentele rețelei de distribuție, inclusiv în vane. Dacă vrei deții controlul, trebuie să știi ce se întâmplă. Și dacă vanele nu se închid corect, nu putem ști.

  • Echipamentele AVK pot contribui la gestionarea apelor uzate.

Din gospodării, apele uzate ajung gravitațional până la cea mai apropiată stație, de unde sunt pompate către stația de epurare. Vanele de control, a căror funcție este de a preveni curgerea inversă, trebuie sigilate corespunzător, în caz contrar, apele uzate vor fi repompate.

La nivelul stațiilor de tratare a apelor uzate, AVK popune utilizarea vanelor de închidere care sunt fiabile și ușor de întreținut. Stația de epurare poate fi transformată într-o instalație de producere a energiei, utilizând un metantanc, un rezervor de gaz și o centrală pe gaz pentru a transforma biogazul în energie. Și în acest caz vanele și robineții robuști și fiabili reprezintă esența acestor instalații.

Pentru a contribui la reducerea emisiilor globale de CO2 este important ca utilități diferite să funcționeze împreună. Având în vedere că producția tradițională de energie ar trebui transferată spre surse regenerabile, cum este energia solară și eoliană, este imperativ să avem în vedere cum putem asigura alimentarea cu energie atunci când soarele nu strălucește și vântul nu bate. Soluția constă în stocarea surplusului de energie, de exemplu în rețeaua de gaze naturale. Energia în exces poate produce hidrogen într-o instalație de piroliză care permite stocarea hidrogenului în rețeaua de gaze naturale. Hidrogenul poate fi inclus și în instalațiile Carbon Capture care rețin CO2 în gazul combustibil și îl pot transforma în metan, care la rândul său poate ajuta la producerea energiei. Și toate aceste procese au nevoie de vane.

Schimbările climatice afectează direct infrastructura de apă a unei comunități, fie din cauza lipsei, fie din cauza surplusului de apă. Prea multă apă provoacă inundații care pot distruge rețelele de alimentare cu apă și conduc la revărsări ale rețelor de canalizare, astfel atât apa pluvială cât și apa uzată ajung pe străzi și în natură. Prin urmare, este esențial să ne concentrăm asupra gestionării ploilor extreme în mod responsabil și în siguranță.

Sursa: avkvalves.com